Ako si vybrať zdravé mrazené jedlo
napísala Susan Bowerman
Mrazené jedlá prešli dlhú cestu! Úplne prvé boli vyrobené v USA
v 40. rokoch a boli určené predovšetkým pre cestujúcich v lietadlách. Trvalo ešte najmenej desať rokov, než sa mrazené jedlá rozšírili
do domácností, a ďalších 30 rokov, než mala väčšina domácností mikrovlnnú rúru!

"Televízne večere" päťdesiatych rokov balené vo fólii rozhodne nemohli priniesť rýchle uspokojenie - pred tým, než bolo možné servírovať ich
na tanieri (alebo televíznej tácke*), bolo nutné 30-minútové medzipristátie v horúcej rúre.
Do polovice osemdesiatych rokov sa pomerne bežným vybavením stali mikrovlnné rúry a zásadnú zmenu priniesol vynález tácky vhodnej
na použitie v mikrovlnnej rúre. Konečne mohla byť večera na stole doslova za pár minút.
Spotrebitelia očakávajú od svojich mrazených jedál pohodlie a kvalitnú výživu, čo je stále jednoduchšie! Tiež požadujú lepšie ingrediencie, viac proteínov, menej soli a zdravšie tuky než predtým. A výrobcovia potravín sa snažia týmto požiadavkám vyhovieť! To znamená, že môžete objaviť pohodlné mrazené jedlo, ktoré je pre vás zároveň prínosné - musíte však vedieť, čo hľadať.
Dobré a zlé mrazené jedlá
Jednou z hlavných výhod mrazených jedál je, že máte pod kontrolou veľkosť porcie i kalórie. Keď počítate kalórie a sledujete váhu, môže to byť veľké plus. Mizne tak neistota spojená s vážením, meraním alebo jednoducho odhadovaním vašej vlastnej stanovenej porcie a kalórií.
Jednoznačnou výhodou je pohodlie - ohrievanie väčšiny mrazených jedál zaberie len pár minút a vy môžete mať zdravé mrazené jedlo bez nutnosti nakupovať a venovať sa príprave. Keďže v ponuke je veľa variantov, konzumácia mrazených jedál vám môže pomôcť v tom, aby ste sa pri dodržiavaní diéty nenudili.
Negatívom je, že mnohé mrazené jedlá majú mimoriadne vysoký obsah sodíka a môžu obsahovať prísady, ktoré by ste si do vlastnoručne uvarených jedál nepridali. Navyše môžu byť kvalitnejšie mrazené jedlá pomerne nákladné.

Na čo sa pri mrazených jedlách zamerať
Pri nákupe zdravých mrazených jedál je nutné, aby ste si dôkladne preštudovali štítok uvádzajúci prísady a nutričné údaje. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa správne.
Kalórie: Toto číslo sa líši v závislosti od vašich osobných potrieb, ale pre väčšinu ľudí je ideálnou cieľovou hodnotou na jedno jedlo 350 až 500 kalórií. Ak sa snažíte schudnúť, môžete mať tendenciu zvoliť jedlo s najnižším obsahom kalórií, aké nájdete. Ak je obsah kalórií príliš nízky (videla som i niektoré jedlá s menej než 200 kalóriami), jedlo vás pravdepodobne príliš dlho nezasýti, v dôsledku čoho máte sklon dať si neskôr nezdravé menšie jedlo.
Proteíny: Proteíny pomáhajú vytvoriť pocit sýtosti, preto čím viac proteínov nájdete, tým lepšie1! Hľadajte jedlá, ktoré obsahujú aspoň 15 g proteínov.
Sodík: Hľadanie mrazených jedál s nižším obsahom sodíka je jednoduchšie, než bývalo! Hľadajte jedlá so 750 mg sodíka alebo menej.
Vláknina: Všeobecne mrazené jedlá nemajú vysoký podiel celozrnných produktov s vysokým obsahom vlákniny ani zeleniny, neuškodí sa však na ne pozrieť! Pokiaľ vo svojom jedle objavíte štyri alebo päť gramov vlákniny, je to plus!
Tuky: Celkový počet kalórií pochádzajúcich z tukov by mal vo vašom jedle predstavovať najviac 30 %. Hľadajte jedlá, ktoré majú najviac 3 gramy tuku na 100 kalórií
Veľkosť porcie: Nezabúdajte sledovať veľkosť porcií. Väčšina jedál je určená pre jednu osobu, ale neuškodí pozrieť sa dvakrát. Pamätajte, že nutričné údaje sú uvedené pre jednu porciu.
Tvrdenie na štítku: Ak uvidíte slová ako "vegetariánsky" alebo "organický", alebo "bezlepkový", môžete získať dojem,
že ide o zdravé jedlo s nízkym obsahom kalórií. Môže to tak byť, ale nie je to zaručené. Preštudujte si štítok s nutričnými údajmi a prísadami, aby ste presne vedeli, čo kupujete.