Maková torta pre priateľov (bez lepku a rafinovaného cukru)
Maková torta pre priateľov (bez lepku a rafinovaného cukru)
Táto maková torta pre priateľov je osviežujúca, plná maku, sladká a predsa zdravá. Nie je v nej žiadna múka a ani rafinovaný cukor. Ideálna ak si chcete príjemne posedieť s priateľmi pri kávičke a zákusku, alebo aj ako sladké makové pokušenie pri vašej diéte.
Našou pravidelnou zástavkou keď sme v nákupnom centre je kávička v kaviarni Café Dias a bezlepková maková torta. Vždy si na nej s potešením pochutnám. Má to však jeden háčik. Odkedy som sa začala zdravo stravovať, v mojej kuchyni nemá miesto rafinovaný cukor. Nie je na ňom nič dobré. Je zápalový, rakovinové bunky ho milujú, priberáte z neho, zvyšuje vám hladinu cukru, a takto by som mohla pokračovať aj ďalej. Práve preto používam zdravé náhrady cukru alebo ich môžem nazvať aj odolné škroby, ktoré chutia ako cukor, neobsahujú takmer žiadne kalórie, nespôsobujú zubné kazy a sú oveľa ľahšie stráviteľné.
Makovú tortu, podobnú tej akú majú v už spomínanej kaviarni som sa pokúšal upiecť už skôr. Nebolo to však to pravé, orechové, čo vám chcem ponúknuť dnes v tomto recepte.

2. Najprv vyšľahajte žĺtka s cukrom a postupne pridáte mak. Nakoniec jemne primiešajte našľahané bielka (toto už nemixujte).
3. Zmes nalejte do formy a pečte 50 minút. Ja zo zvyku stále vrch torty prikryjem a asi 10minút pred dopečením odkryjem.
4. Medzitým ako je torta v rúre si pripravte plnku. Zohrejte mlieko a horúcim mliekom zalejte 200g mletého maku a pridajte rum. Premiešanú zmes nechajte vychladnúť.
5. Vyšľahajte mäkké maslo s cukrom, rumom a na záver pridajte vychladnutý mak s mliekom.
6. Keď je korpus upečený a vychladnutý, 2x ho rozrežte. Čiže budete mať 3 diely. Každý diel potrite plnkou a na vrch dajte tenkú vrstvu domáceho džemu. Plnkou potrite aj celú tortu.
7. Tortu odložte na chladné miesto, najlepšie do chladničky na pár hodín.
Maková torta pre priateľov (bez lepku a rafinovaného cukru)
Ingrediencie:
10 vajec (samostatne 10 žĺtkov a 10 bielkov)
150g erythritolu (je ideálny na pečenie. Ak by ste sa rozhodli použiť napríklad xylitol, určite by som použila menšie množstvo)
180g mletého maku
Plnka:
200g mletého maku
1,5PL rumu
150g erythritolu
300g zmäknutého masla
Višňový domáci džem
Postup:
1. Rúru si predhrejte na 180C a pripravte si vymastenú formu na pečenie s priemerom 22cm. Ja som spodok formy ešte posypala lupienkami z mandlí.

zdroj: kedzdraviechuti
Vianočné Balíčky
Členstvo z výhodami
Herbalife členstvo = doživotná možnosť nakupovať na veľkoobchodných cenách všetky produkty.