Pravda skrytá vo vajci

Vyliahne sa z neho zdravá strava a aktívny životný štýl?
V súčasnej dobe sa o vajciach veľa hovorí: Sú vôbec zdravé? Koľko je príliš?
Je lepší žĺtok alebo bielok?
Ale nebojte sa! Sme tu pre vás, aby sme objasnili všetky fakty, a dokonca ponúkame aj skvelý recept!
Vajce patrí k najvýživnejším a najuniverzálnejším potravinám. Koho by
napadlo, že obyčajné vajce môže obsahovať toľko živín? Vďaka svojej jemnej
chuti sa vajcia skvele hodia do celého radu pokrmov, na ktorých si môžete
pochutnať v akejkoľvek dennej dobe.
Celé vajíčko obsahuje približne 80 kcal, asi 5 g tukov (z nich sú takmer všetky
prospešné monosaturované tuky) a menej než 200 mg cholesterolu. Jedno vajce
obsahuje takmer 6 g bielkovín, bielok ich obsahuje viac ako žĺtok. Ak si teda
pripravíte omeletu zo štyroch vaječných bielkov, bude obsahovať 14 g bielkovín, žiaden tuk, žiaden
cholesterol a približne 70 kalórií.
Vajcia sú považované za jeden z najkvalitnejších druhov proteínu. Obsahujú
všetky potrebné aminokyseliny, ktoré vaše telo využíva na tvorbu dôležitých bielkovín
ako sú hormóny, enzýmy a svalová hmota. V žĺtkoch nájdete luteín a zeaxantín,
dva prirodzene sa vyskytujúce pigmenty a cholíny, živiny podporujúce zdravie
bunkových membrán*. Žĺtky sú navyše jedným z mála prirodzených zdrojov vitamínu
D, ktorý prispieva k správnemu vstrebávaniu vápnika.
Vajíčka majú v porovnaní s čerstvým mäsom, rybami alebo hydinou dlhšiu trvanlivosť.
Ak ich skladujete pri správnej teplote
v chladničke, vydržia čerstvé až 3 týždne od nákupu!
Ak máte pocit, že sú vajcia dobré len na občerstvenie, možno je načase tento
názor prehodnotiť. Zeleninová omeleta sa skvele hodí ako ľahká (ale uspokojujúca)
večera, miešané vajíčka môžeme zabaliť do tzv. wrapu na obed a plátky vajíčok
natvrdo s celozrnným suchárom sú výborným občerstvením.
A okrem všetkých výhod, o ktorých sme sa už zmienili, je tu ešte ďalší
aspekt: niekedy na ich prípravu ani nepotrebujete panvicu!
Až sa budete nabudúce ráno ponáhľať, skúste toto:
Vymažte šálku olejom a rozbite do neho vajce alebo vaječné bielky. Rozšľahajte
to vidličkou a vložte do mikrovlnnej rúry na najvyšší stupeň asi na minútu a pol,
uprostred procesu to trochu premiešajte. Takto pripravené vajíčka budú ľahké a
nadýchané. Môžete ich zjesť iba tak, alebo k ním pridajte kúsok avokáda alebo
lyžičku salsy a máte jednoduché jedlo alebo občerstvenie.
*https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171287/nutrients
Vianočné Balíčky
Členstvo z výhodami
Herbalife členstvo = doživotná možnosť nakupovať na veľkoobchodných cenách všetky produkty.